Isnin, 16 November 2009

" sAkEt hAti dGn dRi sNdRi rAsEnyEr "

lusa sye da nk exam mid sem...
x bersedia langsung mental n fizikal...ye la, msti sume org pom nk ckp diorg still x prepare kan..manusia..biaselah...

smlm berkobar-kobar smangat sye nk brubah..kononnye nk m'jd seorg budak rajin la..i mean, sye mnyusun balik jadual arian sye..sye xnk m'buang mase x tentu hale da...bknnye ap, sementara masih ad ruang n kesempatan ni, lebih baik berubah...jgn da terhantuk bru nk terngadah..itu lah yg asyik dlm kepala otak sye semalam..

sye rndukan zmn d skolah...stdy ngn kgkwn, mmg bes..mse nk PMR dlu la, sye rse sye sgt sgt sgt sgt sgt sgt sgt sgt sgt sgt b'usahe...tym tu sye ngn kwn baek sy, dz, mmg stdy sket punye struggle la...kitorg igt lg tym F3 ktorg slalu tdo awl2 gler sbb nk bgon kol 3 pagi n stdy..tym subuh tu mmg penin t'huyung hayang la, tp x kire nk stdy jgk..betape istiqamah nye kitorg smpey ktorg sngup tdo sejuk2 kt bilik prefect...tinggalkn katil yg empuk tuh n sngup t'lentang ats lantai o sofa yg da x brape nk lembut da tu semate-mate nk bgn stdy utk PMR..tu pun, bknnye esok tu nk exam, lmbt lg...3,4 bulan lg nk exam da stat wat cmtue dah...

masya-Allah..bile pk blik, betape hebat n istiqamahnye usahe kami pd mse itu...mcm x percaye pulak, btul ke sye pnah struggle smpey mcm tue...mmg kalau skunk ni nk tye dz, mst dy pun igt lagi...

itulah kali pertama n kali terakhir dlm hidup sye..(stakat ini la...)
utk SPM yg jauh berkali-kali gande lebeyh susah tu pun sye x usahe sebegitu sekali..
knpe ye..sye pun selalu t'pk kenape sye da x kuat berusahe mcm sye usahe utk PMR sye tu?
knpe utk SPM sye lebih relek?padahal subjek makin bnyk n of kos la isi makin susah.

msuk AAJ pun same...sye x berusahe sekuat mse PMR..malah, usahe sye smakin sikit law nk dibandingkn utk SPM...ble pk blik skunk bru sye prasan, mmg mse AAJ level usahe sye smakin b'kurangan..kalau nk dibuat graf, graf usahe mnurun n b'kadar trus dgn mase..sbijik cm graf kemerosotan akal pikiran sye, kemerosotan tahap perkembangan otak sye..

ye, otak sye semakin kurang cerdiknye...(bhs kasarnye = lembap.)
sye tahu knpe otak sye smakin lembap, sebab usahe sye smakin kurang! sye perlu b'usahe kalau sye nk otak sye cerdik. sbb sye bkn GENIUS, yg x perlu blaja sbb sume da dlm kepala otak. sye bkn adi putra, yg otaknye jaoh lebih maju b'banding usianye. sedangkn si amalina yg bijak pandai tu pun mmg stdy utk jd pndi mcm tu, sye yg x brape nk pndi ni senang2 plak nk tngu rezeki dtg b'golek, result gempak m'curah2 walhal sye dgn enaknye melayan fesbuk, indahnye menatap citer2 drama yg x bpe nk btul tu, kusyuk n tawaduknye b'chatin smbil b'gosip x bpe nk panas...

adeyh..lemah la mcm nie...
kalau boleh sye putarkn mse, sye nk kembali ke umur 15 tahun. d mane sye rse tahap motivasi sye berade d puncak, thp usahe sye b'ade di tahap sepatutnye, thp ketakutan sye terhadap kegagalan berade d limitnye..
sye nk kembali ke mse itu..sye nk bwk dri sye yg da smakin x sdar dri ni kembali ke asalnye..



sye nk jd budak pandai.
sye nk jd budak rajin.
sye bknnye nk berlagak cool konon2 x stdy tp pandai gler, result gempak.
sye kene stdy kalau sye nk jd pandai.
sye kene usahe kalau sye nk result gempak.

sye bkn bdak cool.

2 ulasan:

dAonLyMe berkata...

salam..

wa, i'm missing the old times t0o..
missing u n missing our kerajinan n semangat time tu...

nway, dikejauhan ni n kesibukan masing2 dgn study n aktiviti harian, how i wish to meet u n chat with u...insyaAllah, if posssible sabtu mlm ni aku online ym ek..

masa berubah, same mcm kehidupan kte..
n kunci kpd perubahan tu ada pd dri kte sendri..
aku pun tgh bermujahadah buang sikap malas tu sbb alhamdulillah, rasa takut kpd kegagalan tu masih menebal dlm diri..tp that's my jakuten..susah nk menerima kegagalan...tgh berusaha mengenali n memahami dri sendri n bertindak sebetulnya...anata mo gambatte kudasaine...

p/s:skarang ngah musim rindu kwn2...aku dok main sms ngan maiasiah n mms gmbar ngn nisa...huhu...rindu korg sume~

apple.strawberry. berkata...

huhu..
thanx dz..

ko pom gud luck eyh..
law bz2 xpe la, anytym free inform k..
huhu..

miss2 u 2..
=)