Isnin, 28 Februari 2011

kawEn mudA?


'boleh pula sambung blaja even da pregnant? x susah ke?'

'macam mana nak blaja kalau da kawen? nnt otak berpikir cabang bagai.dgn nk jge laki lg, nk stdy lg, keje umah keje skola. sudahnye, sume x jln'

'skunk ni zaman orang kawen awal mak. time blaja sume tuh bese dah zmn ler ni'

'awak dah ready ke nak tinggalkan zaman bujang? da bersedia betul2 nk jd isteri orang?'


kalau suatu ketika dulu, ble orang cakap sal kawen awal, segala-galanya nmpk pelik, ganjil, aneh. x masok lagi dgn orang2 ckp belakang ttg kenapa nak sangat dipercepatkan perkahwinan. mulalah timbul kisah2 pelik kononnye si anu si anu da begini begitu. ble diaju soal kawen, orang akn cakap, 'nk masak megi sendiri pon x lepas lagi, jgn mimpi nk jd bini orang' - mentaliti yg sye akui sye sendiri pernah mengamalkannya.

sejajar dgn modenisasi dunia, seolah-olah minda dan pemikiran orang-orang kita nampaknya makin matang dan terbuka. satu persatu kwn2 seperjuangan naik pelamin. kawen masa belajar, nmpknye makin menjadi pilihan, atas rasional mengelakkan maksiat dan cakap2 buruk orang keliling. turut kaut untung, media cetak media elektronik sama naik setiap hari berdebat baik buruk perkahwinan di usia muda. wah wah wah.

jujur diakui ble tgok kgkwn laen da mule mendirikan rumah tangga di usia muda, sy sndiri turut ter'wavered skali. pilihan hati iA sudah ada. tambah pula dgn asakan n desakan kiri kanan atas belakang, ikotkan hati terpacul jugk mulut ni minx permission kt mak nk kawen.


siapa yg xnk kawen baii??
ble da jumpe org yg berkenan, tambah pula serasi bersama, iA cukup segala sempurna sifatnye, kurang sikit sana sini tu perkara biasa, boelh ditopup dari masa ke masa, siapa yg xnk? siapa yg xnk menghalalkan yg sepatutnye? sye nak, serius sy nak. 

-tarik nafas dalam-dalam-


'kawen awal byk manfaatnye. ko nk berkepit bape lame ng laki ko pon, orang x kate ape dah. senang ke hulu ke hilir ikot suke kn'

'tp betul ke nk kawen? jgn wat keputusan terburu-buru. x perlu tergesa-gesa, tp jgn jugk tertangguh-tangguh' - ceyh, cam ayat ustaz hasrizal jek.


 sy pernah menjadi seorang yg sgt komited dgn cita-cita sye. pernah suatu ketika, dalam kepala ni xd mende laen selaen drpd belajar -> good result -> good future. my parents are my first priority. blaja utk dptkn pekerjaan yg baek, x kesah kejenye ape, asalkan ayah sye akn cukup bangga utk memperkenalkan sye terhadap saudara mara yg selalu pandang rendah pde keluarga kami. x kesah doktor jurutera pharmacist, x kesah. asalkan promising job for promising salary n promising future.

menjadi seorang wanita bekerjaya dan mampu berdiri di atas kaki sendiri, perghhhh. kawen? mungkin pada usia 27 andainya ketemu pasangan berkenan. dan iA pada waktu itu, sy sudah stabil dgn dri sndri. mampu melakukan byk perkara ats usaha sndri, n mudah-mudahan dah mmpu membela nasib keluarga sndiri.

tp tu dulu la.

x sangka, segala-galanya berjalan laen daripada yg dirancang. jalan hidup sy terrotate 180 darjah. seawal usia 21 sye da sebok bercakap ttg kawen, berangan ttg kehidupan berumah tangga. tambah pula galakan kgkwn, sy kononnye berasa yakin utk memulakan alam hidup berdua, bajet kompiden utk lupekan alam single mingle yg siyes nikmat nih. haih. ape le da jd ng dri sndiri nih... senang sgt wavering..


yakin benarkah utk berkahwin di usia muda?
jgn tergesa-gesa, jgn pula tertangguh-tangguh.

ayah kata, wat satu persatu, bia tenang bia lurus.


btol wawa. wat satu persatu. mmg kawen awal nk elak maksiat, tp maksiat tu bley dielak andai pndi kawal nafsu. darah muda kononnye mengelegak, syaitan pon makin galak dok maen cucuk2.
tgok blik ap niat nk gesa-gesa sgt kawen awal tuh; kalo stakat nk elak orang ckp buruk tmbul fitnah, byk lg cara laen yg boleh dipikirkan. kawen bukan utk sehari dua. andai bercerai berai mereka x rugi ape2. dri sndri yg merana. rilek2, cool2. mne yg buruk cuba perbaikkan, mne yg salah cube perbetulkan.



p/s. mmg x mati dgn prasangka orang, tp xkn mmpu hidup klo x amek pki nasehat orang, kn? :)


4 ulasan:

HATYCIKNUURUL berkata...

awk,.dh nk kwen ker?,.uisshh,awlnyer,.hehe,.
papepon,klu dh tung tang tung tang fkr msk2,eloklah dprcepatkn,.
bnde baik kn,.ehe,.
jgn lpe jmpot,.huhu

alhuda berkata...

haha wawa, yup u're totally changed ur mind 180degree =P dulu ambitious kot!!!bukan skrg dah tak ambitious dah, nk kata pglaman hidup mmg mengubah pendirian since dulu planning ikut hati jeee~

well, mmg tak mati dgn prasangka org, dan tak kan mampu hidup klu tak amek pkai nasihat org-tp kena tgk org tu mcm mana dulu. ^__^

klu org baik, die akan bg nasihat utk kebaikan org lain juga. klu org yg selfish-die nasihat sekadarnya saja. untung rugi bukan masalah dia.

point kt sini, tak kesah la org pikir apa, tp kena utamakan pandangan Allah dr pandangan manusia...in term of Allah suka/redha tak dgn apa yg kita buat tu. klu Allah redha, otomatik manusia suka dan jiwa pun tenang :)

maka, pikir2kan awal atau lambat (ke conclusion die tak masuk dgn point?haha)


miss u wawa :)

.Si kEmunCuP. berkata...

huda.......!
yeah, u've got ur point there! siyesly, i've changed, am i? hehehe.
getting 22 so soon so possibly i'm becomin more matured, don't u think? :D

nway, thanx huda for ur advice :)
lookin forward to see u my dear.

.Si kEmunCuP. berkata...

hatyciknurul: hehehehe...xd le nk kawen sgt, tp klo ad jodoh spe taw kn..heheh..t i wat kad undangan besor2 nnt utk u :D