Ahad, 8 Mei 2011

setiap hari adalah hari ibu...?


hi hi hi!
assalamualaikum w.b.t!

kehadapan belog yg berhabuk, maafkan hamba kerana busy dok berjoli sakan sepanjang cuti golden week nih. eheh, mcm bese, cuti sejengkal kite haruslah jadikan sedepa kn..kui3.

okeyh, kendian la kite update citer sal cuti n upload gmbr berjoli, sekarang ni terasa mcm nk tulis tentang mende laen plak. tentang apekah itu?

sebelum itu, selamat hari ibu buat bonda terchenta, i luv u mummy, forever n ever plus endless n iA smpey syurga.

ok, kembali ke atas track.
panas pulak hati bila terbaca wall orang dok maen pos2 kt fesbuk tentang hari ibu.
hari ibu HARAM.
????????????????????


*apekejadah*


sensitip sgt kalo nak komen panjang2 tentang hal ni kan. sye ni pulak bukannye berilmu sangat nak memandai-mandai wat fatwa sendiri dan sye xdela zionis sgt nk kritik kua hujah berjela-jela. memadailah dgn sedikit curahan minda sye yg emosional ini.


 ape salahnye sekali-sekala nk bagi ibu rasa special?

ibu patut diraikan setiap hari - kalau macam tu ayah pun kene celebrate setiap hari jugaklah, lupuskan hari bapa. jom everyday kite celebrate hari ibubapa!
T.T

bagi anak-anak yg style 'romantis kasanova', time hari ibu ng hari ayah ni, selalu bagi bunga, betul x? haaa, hang cuba try dok bagi bunga tiap-tiap pagi kat mak pak hang, mai nk tengok, lalu? kalo hang lalu pun, blom tentu mak pak hang lalu, hang tau dak? ye la, da tiap-tiap hari dok nyemak bilik depa dgn bunga hang yg x sampai seminggu da mati, sapa pun rimas.

pastu plak, untuk anak-anak yg style 'anak mak da besaq' plak, time hari ibu of course masakkan makanan special untuk mak, almaklumlah, anak mak ni kan da besaq, da buley masak sendiri da ha. berbalik kepada isu, kata hari-hari nk celebrate mak kn, hang pi masak utk mak hang tiap-tiap hari, nk tgok sket lalu x hang istiqamah. jgn nak main hangat-hangat taik ayam jek, sehari dua jek lalu.

style anak-anak yg 'untukmu ibu intan permata' plak, jenis hok kaya-kaya nih, hari ibu dibaginya cincin permata besor lubang idung tuh. haa, jgn main-main. anak mak ni da jadi CEO, untukmu ibu, cek x kisah nak belikan ape sje. kata hari-hari dok meraikan ibu kn, pi la arini beli gelang, esok beli rantai, lusa beli cincin, tulat beli gelang kaki plak, pastu hang rotate smpi pitam. dah bosan, hang bli rantai lutut plak. ad brann?


adeyh. emosi plak, x sengaje.


iitai koto sye adelah, x salah adanya hari ibu dengan niat meluangkan satu hari daripada 365 hari dlm setahun khas untuk meraikan ibu, buat ibu terasa special dan terasa hari itu adalah miliknya. bukanlah bermakna, masa hari ibu jek ibu-ibu ni perlu kita sayang, perlu kita tatang, perlu kita junjung atas kepala, hari lain buley plak nk main sepak-sepak kat kaki, tapi biarlah kasih syg kite tu tulus di tahap maksimum setiap saat, setiap waktu.

ibu tu kan insan mulia, x salah kn kalau nak book satu hari jek khas untuk ibu. ayah jangan dengki, hari ayah pun ada.


ok, sejarah tetap sejarah. fakta tentang perkara yang telah berlaku xkn boleh diubah kan?
pinjam sket kata-kata kawan,
"seeloknya kita meraikannya dengan ilmu(ie mgtahui asal usulnya) supaya amalan kita diterima Allah"

no doubt lah, kata-katanya benar.


jadi xpelah, biar sye buat hari ibu untuk ibu sye sndri. bkn sbb nk terikut membabi buta, tp sbb org lain da invent dlu hari ibu ni, tersama la plak dgn idea sye, tp xpe, sye nye ni siyes original, hari ibu utk ibu Fatimah.



p/s. lusa nk wat hari ayah le plak.
p/s lg. taon depan nk tuka hari ibu jadi 1januari le plak. senang sket nk bli adiah, sale taon baru :))


*nmpk cm, 'mcmlah kau pndai sgt nk bg opinion berapi-api gini', tapi biarlah. asyik dok kumat-kamit dlm hati, sekali-sekala kuarkn pndngn sndri, x slh kn? *

5 ulasan:

Rose Johari berkata...

Pandai2 jer kata haram kan? gile! hehehe

.Si kEmunCuP. berkata...

hahaha. amboi cek rose... tuh diaa berapi naa :D

LuN@_aiDi berkata...

sy setuju!! sepatutnyer hari2 adalah hari ibukn?.. hohoho.. tp xleh ler kata haram, xbleh mnjatuhkan hukum sesuka hati..^^

Kaoshi berkata...

bagi sy, yg penting ialah layann thadap mak setiap ari.. x perlulah tunggu ari ibu nak berbuat baik kan.. tapi tak salah buat sesuatu yg istimewa pada hari itu.. haha

Sila lawat: Kaoshi Troll

.Si kEmunCuP. berkata...

@Lun@aidi, btol2. x perlula nk m'jtuhkn hukum tros gtu2 jek kn.

@kaoshi, pon btol jugk. perlu berbuat baek t'hdp org tua evryday, but still, x slh nk wat sumthin special pada hari2 t'tntu, kn? :)