Selasa, 17 Januari 2012

alim di fesbuk?


isu sensitip, sy tau.
tp setelah bertaon-taon terbenam dlm sanubari, keinginan dan keberanian untuk menyuaraknnya secara terbuka akhirnya muncul tiba. wohhaa ayat xbley bla sket.


sy akui ade ketika sy naik muak dan mual membaca pelbagai jenis dan variasi status-status alim di fesbuk. tanda iman level secubit garam ke agaknya? tp sy naik menyampah dan menyumpah juga tatkala terbaca status carut-marut maki-memaki yg sy rse x wajar dikongsikan di laman muka buku tersebut. tolak tepi status yang sy-mls-nk-komen setiap saat setiap ketika bercerita ttg kerinduan terhadap ajnabi yg wallahualam status halal haramnya (nauzubillah, sy pon penah wat...deep silent).

maa, nmpk mcm iitai kotonye sy x ske bce sttus org kt fesbuk le plak..haha!


bukan begitu.
arini sy nk cerita pasal status alim-alim jek. hehe.


apa sebenarnya tujuan mencoret status-status alim di fesbuk nih?

jujur seikhlas hati - menyuarakan kerinduan pada Ilahi, penyesalan terhadap kekhilafan diri, penghambaan abdi terhadap al-Khaliq sang pencipta, etc etc etc.

alhamdulillah...

"kalo cmtu awat nk bising-bising p habaq orang kt fesbuk bagai? dok diam senyap-senyap g amek tikaq semayang doa ngadap Tuhan sudah la..." - somewhat agreed.

andai benar rindu itu pada sang pencipta, well said, instead of stiap saat dok hapdet-hapdet kt sttus fesbuk dan mengundang 'fitnah', bukankah ada baiknya rasa hati itu disalurkan melalui perbuatan dgn ibadah solat, mengaji atau berzikir. 

'fitnah' apa yg sy maksudkan?
"nak tunjuk alim le tuh.."
"wat sttus alim nnt bru ramai org like, xde la sabishii sgt.."
"yg pempuan nk tarik perhatian lelaki baik-baik, yg laki nk tarik perhatian pempuan yg molek-molek.."
etc bla bla bla


teringat kawan sy pesan, kalo nk amek masa utk solat time hari ada kelas, kalau boleh, cuba smyg dlm wktu rehat tu je, jage wudhu' sebaiknya supaya xperlu amek mse extra utk berwhudu bagai. supaya kita x menimbulkan fitnah terhadap agama - takot nnt sume org pk, kite mengambil masa org laen sbb kite solat, so org laen yg kafir-kafir semua ni perlu tunggu kita, org lain yg perlu padankan masa dgn kita, bkn kite yg perlu menghormati masa mereka. 
'kita lmbt msok kelas pon xpe, sbb kite solat' - amai kangaekata. yes, kite sedang menjaga hubungan dgn Allah, tp bukankah Allah juga menyarankn kite menjaga hubungan sesama manusia? menghormati hak-hak yg perlu. kalo da terpaksa tu lain cerita la plak.


berbalik kepada citer asal, iitai kotonya di sini - elakkan fitnah yg berpunca dari diri kita sendiri. mungkin niat kita memang ikhlas sekadar mahu berkongsi perasaan di fesbuk, atau mungkin lebih baik, ingin mengingatkn org-org lain di fesbuk ttg Allah, tapi biar sesuai gayanya.

paling penting - actions have to speak louder than words. 

dok pegi pom pam pom pam berderu hapdet status alim-alim di fesbuk tp kite ber yoya yoya x tentu ketika, ape cerita? siyes ckp, sy panas telinga panas hati jiwa raga (hiperbola tp its true) jugaklah kalau terbaca status-status yg dok ulas haram hubungan sebelum nikah kapling-kapling sume nih, tp si penulis kejap x kejap dok sakan post-ngepost sal pakwe/makwe dy. x ke rse mcm nk bg penampar?

orang-orang mcm ni la yg sebenarnya memburukkan imej para da'ie. seorang punya kes, semua jd nmpk sama. sebab nila setitik, rosak susu sebelanga. ishh..melalut da sy nih.

ishh..gmbr xdek kaetan meyh..


tapi timbal baliknya pula, lebih enaklah berbicara ttg Tuhan daripada hal duniawi plak kn? sy bersetuju jugk dgn pandangan tuh. tp dlm ruang lingkup pemahaman sy - dakwah multimedia.

lain cara org yg berdakwah melalui fesbuk dgn cara org 'menunjuk alim melalui status fesbuk'. haaa.. bley x sy nk wat ayat cmtuh? haish, nk terang pun sy x reti. kesimpulannya, sy hanye ingin menyuarakan isi hati sanubari sy ni jek. iman level secubit garam kan, mungkin x berjaya nk menyucikan hati lagi utk berfikir positif terhadap semua benda.



tp cuba la jugk, mempositifkan diri - manusia mmg gemar mencoretkan isi hati. berkongsi segala rasa, tmbh-tmbh di ruang 'what's on your mind?' di fesbuk. sy akui sy pon same. espcially ketika di saat sy sgt lemah dan putus harap (bese time exam and due date repot progremin le nih) bertubi-tubi sy dok mengadu-domba kepada Tuhan MELALUI twitter dan fesbuk. harusnya sy bykkan berdoa dlm solat la kan, tp entah mengapa twitter secara x langsung menjadi medium penghubung sy dgn Allah. err..tp bukanlah niat sy nk tunjuk alim plak...huhu. mereka pon begitu kot kan..



kesimpulannye! - marilah berpk positif. sttus alim-alim tu x laen x bukan sekadar perkongsian yg secara x langsung mengajak kita untuk mengingati Tuhan juga. huhu. *speechless dgn dri sndri*



5 ulasan:

CiK GorGeouS ! berkata...

tudia, awek jepon bersuara dah =) kita ambiL as peringatan diri jee Lah kan...LeveL iman kita nie naik turun kemain besar range nyee *oh, jahiLya aku rasa diri ini, hikkss*

Hafif Bas berkata...

Setuju 100000%
Kalau nk berzikir ke ape ke xyah la nk menayang kan ? Lainla kalau nk letak status nasihat yg bole kita amalkan... Status yg slalu ada ialah mengondem org.
Lg satu geng2 'ustat' ni, suka sgt kondem org lain. Dia yg btul, org lain jahil. Holier than thou attitude.
Kdg2 group ni x prasan, lg byk diorang buat mcm tu lg ramai org yg menjauhi diorang.

Hafif Bas berkata...

Tapi wawa, knape ada gmbar susu lembu kotak tu ? Hahaha

.Si kEmunCuP. berkata...

@cik gorgeous,
haha! awek jepon muka jawo ~ :p
btol2, meh le kite dok p'baiki dri sndri dlu kn since masyarakt xkn btol selagi sorg2 punye dri sndri xbpe btol.hehe.

.Si kEmunCuP. berkata...

@hafif bas,
sttus mengondem tu lg satu menggegar jiwe sanubari.same mcm mengkafirkan saudara seagama sesuke hati,ape hak kite nk kafirkn hamba Allah laen? *tibe2 lari topik*

tp tu la,pointnye, sndri2 kne berpada-pada kot.da'ie harusnye contoh t'baek yg wat org laen tertarik nk dtg dkat,org pandang tros teringat Tuhan,bkn org pndg teros rse nk bg penendang, kn?

nwy, sbb sblom tu ckp sal nila setitik susu sebelanga kn. xjupe susu dlm belanga, susu kotak pon boley la ;p