Sabtu, 14 Januari 2012

diet dan makan?


weeeeeee.......



rase gmbr ni sgt chantek so nk hapload jugk bley x?
nampak sebaya kan? kami semua mmg sebaya pom ~ masih maintain foreva21 ;))


kenape suke gmb nih? well, op kos la sbb sy nmpk kuruss di situ. heee...*grinnnn*

sy xto la sy ni termasok dlm golongn2 yg obsess kurus tp xnk mengaku obses ke, or ape2 la, tp sy mmg selalu terki ni naru dgn lemak-lemak di badan espcially since berat sy penah naik 7kg beberapa taon lalu. dan hakikatnye bknlah sy sengaje mengada-ngada merasakan badan ni berisi, tp siapa yg x riso dgn mslh kenaikan berat badan??

sy x mampu menolak hakikat bhw sy seorang perempuan...

..............


sy mmg jnis yg paling sgt sungguh x suke berpantang makan. mmg dri dlu sy akn mkn sebanyak mne yg sy nak, n sy x suke menyekat-nyekat. dan ia menjadi habit n sy langsung tiada kerisauan sbb mmg sejak sekolah n smpi la ke zmn di UM berat sy lgsg x berganjak - metabolisme tinggi la konon2 depa kata. alhamdulillah..

tp itu suatu ketika dahulu. ketahuilah metabolisme badan sy tidak se'ganas' dlu. dewasa ini (hah bahase xley bla), jika byknye sy mkn, maka, berkepol-kepol lah berat sy naek. dlu2 x prasan sbb xpenah amek tau sal penimbang berat badan. tp bile dikejutkn dgn 7kilo naik, hoh! ini masalah!
 lebih baik mencegah dari merawat, iye x?


dgn fakta dan hakikat yg sy lgsg tidak gemar diet-berdiet nih, n mmg xd keinginn utk mengurangkn dos pengambilan kuantiti mknn, lalu ap yg harus sy lakukn utk mencegah kenaikan berat badan secara serius?
haruslah dgn bersenam dan bersukan, iye dok?  


tapi itulah masalahnye. terhad beno peluang utk bersukan tuh. nk g men badminton pon nk kne ad driver g anta. haih. nk g joggin, sejuk2 begini xd sapenye nk pegi teman, nk g sensorg takot terserempak dgn konvoi2 homelessu tachi plak. payah2.

bersenam dalam bilik? huehhh.. kompem2 bergolek gelentang atas katil jek le nmpknye..


untuk para lelaki, jgnlah benci n menyampah sgt dgn pempuan yg obses kuruss (eyh sy terkecuali kot).
kdg2 pempuan2 ni just terover sket tanya2 sal dorg nmpk gemuk ke hape ke bknnye sbb ap, tp sbb mereka da used to be kuruss but then tbe2 smpi satu mase suar jeans da x muat nk msok, tu yg termelatah mereka2 tuh. cer pk positif sket..

mmg la di mata2 anda xde ap yg berubah pon, kuruss tang tu gk tp dok bising2 ckp badan da gemok - layan jek la.. dorg just lost confidence sbb small changes cmtuh, small bg korg tp bg some people da cukup big changes klo size suar naek 3, 4 cm. *ckp berdasarkn pengalaman*


maaa...tp klo da 24jam setiap minit setiap saat dok luah perasaan perasan gemok bagai mmg harus n wajarlah bagi penendang n pukul laju-laju kn. kalo sek gtu, ambo pon naik cemuih. happtuih!


bkn mslh size sje yg dibimbangkn, tp ketahuilah bhw mudahnye penyakit itu dtg bertandang juga berkait rapat dgn faktor2 cmnih... haa, ckp sal kesihatan nih. 


daripada Aisyah, "Bala yg pertama sekali berlaku kepada umat ini sesudah kepergian Nabi SAW ialah kekenyangan perut, sebab apabila sesuatu kaum kenyang perutnya, gemuk badannya, lalu akan lemahlah hatinya dan bermaharajalela syahwatnya." (hadis riwayat Bukhari)


sabda Nabi SAW : "Barang siapa yang sedikit makan, maka perutnya akan sihat dan hatinya akan bersih. sebaliknya barang siapa yang banyak makan, maka perutnya akan ditimpa sakit dan hatinya keras." (Hadis riwayat Huzaifah)


nauzubillah.... mari kurangkan makan wawa!

*speechless.siyesly*

4 ulasan:

Bas berkata...

cabaran yg sebenar adalah apabila pulang ke malaysia. ada sorang nyer kes tu, kat nihon kurus je, balik msia tak smpai 2 bulan dah naik 7 kg. ini kisah benar

.Si kEmunCuP. berkata...

haha.. kisah benar milik siapakah itu inche bas?
lelaki xp berisi sket, org xley nk kutuk keping wlopon x tough.ehehe.tengah2 ;))

aLia-nL berkata...

sama laa kite wawa! nak kurus gakk =( awak tu tak penah gemok punnnnn~

.Si kEmunCuP. berkata...

lia, alhmdlillah stakat ni iA x msok phase tu lg, tp makin berisi la kot dri dlu.. 7 kilo tu bkn otot sje tuh,lemak tepu pakej skali.kikiki.

seb bek g skola byk jln kaki n kayuh beskal,buley le kire senaman sket.hehe.