Sabtu, 2 Oktober 2010

untaian jiwa - kawen & setia -

"kemarin aku melupakanmu
kemarin aku tak ingt kamu
namun engkau tersenyum sucinya cintamu
dan kini sampai akhir hidupku
kumohon jgn tnglkn aku
selalu dekat denganku
engkaulah segalanya"

terngiang-ngiang lagu ni dlm kepala sy. mesti ramai org yg x tahu kewujudan lagu ni kn? sile dnga kt cnie.

"aku adalah lelaki yg akan dibenci
ketika kusakiti hati wanita yg mengasihi
dia beri hati kubalas dgn dusta
dia beri cinta kubalas dgn luka"

pengakuan lelaki biasa


"aku terpesona dgn wanita berbeda
terpikat dgn sinar cahaya berbeda
wanita lain yang belum tentu setia
cahaya yg tidak akan bersinar lama"

pengakuan lelaki luar biasa


"malu ku mengakui kesalahanku padamu
jujur hati ini tak bisa jujur"


hahaha..kenapa mode jiwang pulak malam2 mcm ni kn?? jeng jejengg..jgn t'kejut, sy mmg jiwang orgnye. hurm, cm x best plak perkataan jiwang tuh. kte tuka bia nmpk manis sket l, romantik. ehem2. ad ke org romentik mengaku dy romentik? well, sy je. hee.

mse blik summer hari tu sy dikejutkn dgn pelbagai berita org kawen n org b'tunang. tersentap jugk dibuatnye ble difikirkan sy yg sibuk nk kawen, tgok2 kwn2 yg laen plak yg naek pelamin dlu.(well, kwn sy x naek pelamin lg la tp, dy wat mjlis akad nikah jek). tmbh frust, tym rye g umah nenek, jumpe la sume cousin n dua pupu yg da bertahun-tahun x pernah sua muka, tgok2 sumenye da berdua. lebih dari itu pun ada. 

 masa mula-mula saya sampai rumah nenek, elok je sy melangkah masuk, ad sorang budak kecik ni, err baby la jugk lebey kurg setahun lebey umur dy, dtg bertatih-tatih memeluk kaki sy. wah, comel bangat baby ni kan. sy pun m'dukung la baby yg mesra alam tuh. x faham jugk kenapa dy nk dekat sy tp dy x serbu kakak ipar sy yg ad sama. tym nenek ng mak n abang sume dok syok b'sembang2, sy plak dok layannn maen ng budak kecik yg bernama mia ni. 

tak lama lepas tu, ad sorang mamat ni berdiri kt pintu. cousin sy rupenye, beza umur 2 ke 3 tahun ntah. nmpk mesra je dia mengagah mia dari jauh. mia tergelak-gelak. bese la, lelaki kan pandai melayan anak buah, getus hati saya. sy t'snyum sumbing sbb nmpk cm kami ni mak bapak mia plak.haha.

"meh kat papa meh", ayat yg t'keluar dr mulutnya semasa dy mengambil mia dr tangan saya.

"anak kau??" terpacul dari mulut sy, tanda tak percaya. dia senyum.

"tu danish, yg sulung. ni 2nd, mia," sambungnya sebelum mengambil tempat di sebelah abang saya, sambil mendukung mia erat sekali.

tahu apa perasaan sy?

BAPAKK LAAA...KO DA ADA ANAK DUA?!

hahaha..patutlah mia serbu saya, bkn my sis in law. sbb da mak dy pun muda baya2 saya jek, mst la dy pick org mcm mak dy jugk kn..hehehe.. tersentuh jugk hati sy ble tgok cara cousin sy lyn mia n danish. cousin sy tu nmpk sgt mudanya. kalau dy dok bertenggek kt mne2 bus stand pun org xkn tahu dy da beranak dua. mesti org igt dy ni budak2 bujang zaman ler ni yg hok gengster2 tuh, ye la dressing dy still ad sket2 lg la dressing zmn bujang dy, x abeh buang lg. tp ble tgok betapa kahwin awal tu mampu membentuk cousin sy m'jd seorang yg lebih b'tnggungjwab n matang, terdetik d hati sy, kawen muda ni bagus jugk.

ad org, berchenta dr zaman sekolah, bawak ke universiti, sambung plak smpey ke tmpt keje, x kawen2 lg. alasannya, nk kukuhkan ekonomi masing2 dlu, xd l ble da kawen nnt, terliur nak hidup senang.

ad org, zmn skola berchenta bagai nak rak, planning sana-sini utk future, bru sebulan 'kapel' da sebok bincang pasal kawen, tp tup2 tak sampai setahun, terpancit di tengah jalan.

sy pulak mcm mne?
sebolehnya saya nk kawen awal. mungkin sy belum bersedia tapi seperti cousin sy, tempoh awal perkahwinan itu yg mengajarnya untuk bersedia. mungkin sy belum matang, tp iA perkahwinan itu yg akan mematangkan. mungkin sy terburu-buru, tp sy yakin iA ALLAH akan permudahkannya andai niat kita ikhlas untuk kebaikan bersama.

sy akui sy takut. takut andai pilihan hati saya salah. takut andai saya dikhianati di kemudian hari. takut andainya bukan saya yang sebenarnya di hati. takut andai saya sendiri yang tak mampu untuk setia walaupun sudah bergelar isteri. darah muda kan, masih banyak perkara dan manusia untuk diterokai dan dikenali. jujur hati ini tak bisa jujur. bagaimana bisa berkahwin andainya saya sendiri tidak yakin.

tapi satu perkara yang saya tahu, ikatan perkahwinan yg suci dan didirikan atas nama dua insan, tidak serapuh dan sehampeh ikatan 'kapel' yang saya sndri mulai terasa ntah apa-apa. haha. maybe i dun walk my talk.

mak suh g skola untuk blaja, yg sy pulak sebok nk kawen. kui3. maaflah emak, kecewa mak kalau tahu sy nk kawen awal kn?

but u dun nid to worry. kalau xd org meminang, xdnye sy kawen. sy nk kawen dgn spe, kucing??



apa kaitan lagu d atas?

belajarlah untuk setia dan sematkan dalam hati, bercinta untuk berkahwin.

memang, ramai perempuan yang cantik jelita atas muka bumi ni, tp jgn dilupa, berlambak-lambak juga mamat2 kacak bergaya wujud berkongsi planet yang sama. andai kamu, lelaki-lelaki di luar sana, tak mampu untuk setia kepada perempuan yg kamu cintai sekarang dan masih x mmpu mengawal mata serta telinga n juga hati untuk perempuan lain yg lebih berkali ganda jelitanya, lepaskan saja dia yg kononnya kamu cintai. tahu sbb ap? ramai lagi mamat-mamat hensem kt luar sana yg sedang menantinya.

-pesanan percuma dr kemuncup-

4 ulasan:

cik n0_miey berkata...

wawa!!!!
ak suke sgt2 entry ko nih..

.Si kEmunCuP. berkata...

nomiey mmg ske nt3 kawen2 nie kan?

...teratai biru... berkata...

hehe.
i pun suka.

*** pause ***

memang wujud orang2 yg berubah menjadi lebey bertanggungjawab setelah menikah. well, ade je drpd kalangan my famili yg menikah awal n alhamdulillah, rezeki mencurah-curah slps menikah. nmpk hidup beliau2 pun lebey tersusun insyaAllah.


apa pun, menikah ni bukan sekadar akad (janji). ia mempunyai tafsiran yg lebih kompleks dalam langkah kita sebagai hamba untuk menuju syurgaNya.

teringat kata2 ustaz hasrizal (saifulislam) ---> sesuatu perkahwinan itu perlukan cinta dan tanggungjawab.

pabila rumahtangga dilanda ribut, sehinggakan tiada rasa cinta dlm kehidupan rumahtangga itu, yg akan menyelamatkan rumahtangga itu adalah perasaan tanggungjawab.

iya.
terlalu mahal harga selafaz akad ijab dan qabul itu untuk dibayar dengan sebuah penceraian di masa akan datang.
nauzubillah...

menikah.
rumit, janganlah dipayahkan.
mudah, janganlah disenangkan.


******* play *******

hehe.
dua kupang dari saya.
pesanan buat diri sendiri juga.

kalau sudah sampai seru,
carry on je lah kan...

wowowowowo...
serius pulak saya komeng di sini.
gud entri anyway...

may Allah bless u okeh.

=)

.Si kEmunCuP. berkata...

hehe..thanx gja utk peringatan!