Rabu, 8 Julai 2009

~ iNsAn yG kUaT maRaH ~

bila kite marahkn seseorg perlu x kite bgtaw die yg kite sdang marah?

ade org kte x perlu sbb better simpan je dlm hati,nnt lame2 ilang la perasaan marah tu..

sye pun try la m`aplikasikannye..t`nyata hati sye ni mkin bertambah tambah kegelapannye (sye rse la)..

x buleyh r nk thn marah..
huda ke mazni ke dz ke gmah ke..kgkwn sye ni tahu le yg sye ni mmg seorg yg panas baran,sket2 meletup le marahnye..sye bkn boleyh..law mud sye teruji sket je pon,tbe2 ade je org cri psl memang le sje nk bg sye nek melenting...

sebenarnye x bek marah2 ni...hakikat org yg paling kuat adalah org yg menahan kemarahan,bknnye org yg boleyh tarik keretapi ngn sehelai rambut,bkn jue org yg buleyh mengangkat kapal terbang dengan sebelah tangan,tetapi hakikatnye adalah org yg mampu menahan kemarahan...

oo..patotlah sye ni kuat marah...sye memang x kuat pown ~ terdetik di hati sye sebegini..('',)

ダメなそれわ!
mane buleyh pk cenggitu...kene le blajo berubah...
sye pun t'pk2 apekah care utk sye mengatasi kemarahan sye yg senang sgt nk meledaknye nih...n finally,i've come out wit this idea!
sye try la mengexperimenkn mende ni n alhamdulillah,sye rse sye x la sepanas baran wawa yg dlu..(kot)

nk tahu ape yg sye buat?
ble ade je tnd2 org nk wat sye marah,o sye rse sye akn berpotensi naek marah,sye akn trus ckp ngn selambanye "aq nga marah ni..",x pun cmni.."jgn la cmtu t aq mrh",ataupun begini "x ske la..jgn wat aq mrh pliz.."..

haa...bru la org phm ape yg kite nk smpaikn..x perlu la nk hempas2 brg nk tunjuk protes x ske,n x perlu la nk wat2 manis b'pura2 ok padahal dlm hati da mcm bara nk meletupnye..

manusia ni walaupun ade 2otak tapi ade satu hati je..manela boleyh dye nk fhm hati kite mcm mne kalaw kite x ckp..law kte da ckp,brulah otak dye buleyh b'tindak normal utk pk ape yg kte mksudkn..

tp mybe ade lemahnye d cni takot org tu trase ng kite kn?~xpe...ble dy mrh nnt dy akn fhm..yg hakikatnye kte xnk keruhkn keadaan sebaliknye cube utk m'hindarkn drpd dua2 belah pihak sakit hati...(rsenye la...)

sbb tu bg sye,law sdg mrh gtaw je nga marah...xde la b'tompok "zat2" kemarahan tu dlm hati nanti...

iALLAH..marilah sme2 blajar menjadi hamba ALLAH yg pling kuat...

4 ulasan:

alhuda berkata...

wawa aku ingat kata2 ko dulu,
"kalau aku dah besar n kaya nnt, bila aku marah bolehlah aku campak handset ke..ape2 laa...skrg boleh campak teddy bear je.campak hnset abeslaa kena beli lain"

haha.time tu ko tgh bengang kt sape tah xingat.

ade org prnh tanye rasulullah,ape nsihat yang plg bguna utk dia.then rasulullah jawab,'jgn marah.'org tu tnye lg, n rasulullah bagi jawapan sama sebanyak tiga kali".

jadi mmg marah ni xelok!!

adityasofea berkata...

haha~
bgus btol la ko buley igt mende tuh...

heeee~
payah beno nk "jgn marah" tu...


baek la huda...
mri blaja utk jgn mrh..

p/s-law nk mrh jgk?~,~

dAonLyMe berkata...

wa, api lawannya air..

klau marah gi la maen air...serius leh tenang..nk lagi afdhal amek la wudhu':)

adityasofea berkata...

haha~

denga men aer tu cm sonok jek..

skalik wudhu' da..
baek..baek...
lakukan yg afdhal~

*wudhu' pom sonok gk ",