Ahad, 5 Julai 2009

~ God is ONE~

inilah tajuk report yg harus sye buat untuk final semester sye ni..
kt cni sye ad amek subjek "issyinkyou"...blaja tntg ketuhanan la..tapi hal islam x bnyk y dirungkai...bnyk nye psl yahudi n kristian ~ biase la tu law islam di pandng asing....
xpe2....di sini lah tugas kite utk naikkn mrtbt islam ni...

ad bnyk gk la naiyo tntg islam yg di aja kpd ktorg tu slh sket2...
sye cm t`diam gk l sbb t`pk mcm ni org2 bkn islm pk tntg agame kite...

utk report ni sye b`cdg nk bndingkn sume agama dgn islam...
agak susah utk dilaksnakn...

sye b`tnye kpd senior sye,mcm mne nk dpt hyouka baik dr sensei utk repot nih..
n senior sye pun b`kte ;

"jgn tulis sbgi seorg muslim...tulis sbg org biase n jgn t`lalu ltakkan pndngn sbgi seorg Islam.."

sye tnye kenape..n ini jwpnnye;
" sbb ade senior pnah wat gtu n mmg sensei tu bg cukup2 mkn utk lulus je la...sbb dy nk kte tlis ape yg dy aja...law cite psl Islam ni kg bnyk plak b`debat ng dy..ad senior pnah b`debat ng dy pasal Islam,x psl2 fail.."

wah....seram plak sye m`denganye...fail??
xnk la...susa2 blaja,dtg pg2 bute g kelas..tbe2 fail plak....

tp sye kte pd dri sye blik.,fail tu pun dtg dr sape?
bkn ke dr Tuhan kite,Tuhan agame kite,agame Islam?

jd,nk tkut sensei ke nk tkut Tuhan?nk jge hati sensei ke nk jge hati Tuhan Islam kite??

sye ade kesedaran ini,tp sye msih x ckup kekuatan utk tegakkn ape yg benar n betulkn ape yg slh...kemampuan sye hnye t`bts dgn luahan sye di ruangn ini sje..

sye tnmkn tekad dlm hati ~ utk report ni sye kene catatkn segale keindahan Islam...n sye b`doa,mudah-mudahan suatu hari nnt,sensei sye tu menerima hidayah drpd Tuhan sye,Tuhan anda semue,Tuhan kite..ALLAH s.w.t...iALLAH...

3 ulasan:

mazni mahirah berkata...

'Jika kamu menolonh agama Allah, Allah akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu'

huh, it is easy to say rather than do right?
sekadar memberi semangat, insyaAllah dgn kesedaran ni Allah akan permudahkan urusan anda, mungkin melalui assignment anda blh berdakwah.. Perkenalkanlah Islam dengan sebaiknya, di sini tanggungjawab kita sebagai duta kecil Islam..
mungkin blh lihat sentuhan lmbut perbandgan agama drpd Sheikh Ahmat Deedat @ Dr Zakir Naik huh, sy pun x hbs hadm lg mende ni..

nway, all de best to you.. mohonlah kekuatan daripada Allah.. carilah redha daripadaNya

alhuda berkata...

salam wawa.
yeah, i agree with mazni.cube tgk cara2 Dr zakir naik bandingkan islam dgn agama lain. die pernah lawan dengan Dr.Campbell, yg buat buku biology tebal tajuk campbell(if u know bout it).org hebat tu.

god is one.mgkin ade cara pndekatan lain yg lebih sesuai.sy cdgkan gunakan bukti2 alam semulajadi yg tunjukkan Allah itu satu.boleh rujuk hasil karya dr.zainal abidin yang tulis pasal quran saintifik.tu mmg scra saintifik.but u can't be bias i think.so amik jugak source dari agama lain cthnye dari bible. ha, ade sorang lagi brother yg revert to islam yg pakar jugak bab prbndingan agama ni-brother shahkiri.cbe cari org2 ni dlm internet n lmn web dorang.iAllah moga Allah prmudahkan urusan.

bykkan bermunajat ye wawa, rsnye tajuk ni akan mmbw kpd byk mnda baru kpd anda....iAllah moga Allah tetapkan hati kita,amin.

adityasofea berkata...

terima kaseh sahabat2 ku syg~
iALLAH,i'll do it...

hehe..

pray for our success~