Selasa, 21 Julai 2009

~sEgArkn maTe, sEgaRkN hAti ~

kata dimula dgn ucapan salam,assalamualaikum wbt....

agak lame sye tnglkn blog ini..biaselah,urusan dunia x habes2 mengejar kite..lepas satu,satu plak yg dtg...huhu...cikgu sye pernah kate,sesibuk mane sekalipun kite dgn urusan dunie,jgn dilupe pd yg pencipta..

terfikir saya tentang hakikat kehidupan yg semakin dilupakan ~panjatkn syukur jgn sekali sekala,kerana kite menyedut udaraNya yg percuma bukan sesaat dua..utk dihitung mana yg lebih adil dan saksama,bukankan sepatutnya kita lebihkn mase pada yg pencipta, bukannya urusan dunia yg terus menongkat masa kite,kan?

semudah berkata-kataa,x semudah untuk melaksanakannya..sye sedar kerana sye juga manusia biasa..sye x mudah untuk lari drpd melakukan kesalahan n sye jue mudah kecundang dgn nafsu duniawi sye..hakikat kejadian seorg perempuan dikurnia 9 nafsu akalnya satu,seringkali tertewas jua kewarasan akal sye yg kerdil ni..walaubagaimanapun,sye b'syukur kepada pencipta sye kerana x pernah lekang untuk mengingatkn sye akn kewujudanNya di sisi sye..maka,sye perlu harus sntiase b'waspada agar Dia tidak akan meninggalkan sye terus suatu hari nanti...

"Ya Allah,jgn lah Kau bolak-balikkan hati ini setelah Kau berikan petunjuk dan hidayahMu..jgn lah Kau tinggalkan diri ini setelah Kau berikan jalan untukku.."

Final exam sye da mkin dekat..this week da start da..tapi serius,xde lngsg rse nk blaja..sye pun hairan dgn dri sye..biasenye semalas-malas manepun sye,bile xm da nk b'mule,loceng amaran otak sye sepatutnya da b'bunyi menandakan sye perlu blaja..tapi esok nk xm pon,sye msih xde kesedaran utk belaja..sye cube kumpulkn semangt tu dgn b'sembg dgn kwn2 sye sambil sye menasihati mereka suh belaja..sye ingtkn sye akan t'motivasi sekali,tapi sebaliknnya...

Berbalik pada segarkan mata segarkan hati ni,sebenarnya sye nk citer mingu lepas ni sye pergi main air terjun dgn sahabat2 di Hiroshima ni..m'cuci mata dgn keindahan alam ciptaan Tuhan,smbil melunaskn segala rse kurang senang di hati...sye ingin bersihkan kotoran hati sye ni dgn air terjun di situ juga dgn lafaz puji pujian pada Allah dek kerana rase kagumnya sye dgn ciptaanNya..

Sungguh suasana air terjun di sini x same langsung dgn kt Mesia..sbb kt cni org jepun x mandi air terjun,diorg pergi utk cuci2 mata je tengok pokok2 hijau..tapi kitorg selamba je terjun je mandi...air dy bersih sgt2...mcm x pernah ade org cecah masuk...sambil sye rendam kaki sye pada air paras pinggang tuh,sye boleh nampak anak2 ikan kecik2 maen2 kt kaki sye...pada mulanye,rse geli jugak..hehe...tapi da lama2 sye rse suke plak..ntahlah,juz sumthin cm feel calm dgn suasana mcm tu...

Ingin sye kongsikan sekali keindahan alam yg sye terokai itu..Subhanallah...sesungguhnya ciptaan Allah itu amat agung x t'mampu utk ditiru manusia yg jue sesungguhnya ciptaan Allah jue...

sebenarnye ade je kgkwn lelaki yg laen tp gmbr deme x dpt pule sye kepilkan...hehe...

6 ulasan:

SiNaR cAHaYa pErtAma berkata...

hey deAr,
SaLam...
moGa wawA teTap kuAt di hiRoshima..
hehe.. saya support dari aTs kaY!!
bErusAha sElagi tErdaYa..
leTakkAn pErganTungan yAng tingGi padA Allah

"Jikalau mereka bersungguh-sungguh redha dengan apa yang diberikan Allah dan Rasul-Nya kepada mereka dan berkata: cukuplah ALlah bagi kami, Allah akan memberikan kepada kami sebahagian dari kurnia Nya dan demikian pula Rasul Nya. Sesunggunhnya kami adalah orang yang berharap pada Allah, (tentulah yang demikian itu lebih baik bagi mereka" surah al-Tawbah:59

頑張りましょう!!!

salam rindu dari chiba...

adityasofea berkata...

mekaseh kawan...
luv u sgt~

moga kite sme2 trus kuat ^_^

SiNaR cAHaYa pErtAma berkata...

i luv u too la wawa..
haha
rindu~

dAonLyMe berkata...

salam..
wa..kimatsu,gambattene...
all da best~

benkyou ha taihen dakedo, gambatte kudasaine..

aku pon cm xde mo0d sgt nak study..tp bile terfikir result yg teruk nnt, kuatkan hati jgak la..tp teruji jgak la ble xbley jwb dgn baik jugak eventhough da study...

pastu, i said to myself..."teruskan study n study...tak dapat result yg best pon xpe..sbb at least dpt gak ilmu n pahala atas usaha kte.."

Result tu di luar kawalan kte, sume tu urusan Allah..yg mampu kte buat adalah berusaha sedaya upaya untuk mencapai yg terbaik...

so, do our part..and leave the rest to Allah..He knows what best for us..

p/s:anyway, ak da abes kimatsu...tgh berehat di umah..jgn jeles..hehe:p

...teratai biru... berkata...

~salam...

~ semoga terus kuat ye....:)

~selamat berjuang di tanah hiroshima...

adityasofea berkata...

hehe...dz,aq agk jeles jue di situ sbb my paper still ade 9~
huhu...i`m tryin my best and tawakkal je la..
hope it`ll be my day kn..

tenkiu g-ja...
awk pun kene kuat jue taw~~